NVCZ site header eindNieuws

Module compressiehulpmiddelenzorg

20 september 2021

Module compressiehulpmiddelenzorg opgenomen in openbaar register Zorginstituut Nederland

De module is ontwikkeld door het Platform compressiehulpmiddelenzorg waarin alle partijen zijn vertegenwoordigd die een directe rol spelen bij de keuze, de levering en het gebruik van compressiehulpmiddelen(zorg) en beschrijft het proces van hulpmiddelenzorg voor alle cliënten die op basis van een medische diagnose en/of medische indicatie baat hebben bij compressiehulpmiddelenzorg, inclusief kinderen. De opname in het openbaar register van Zorginstituut Nederland onderstreept de relevantie van de module compressiehulpmiddelenzorg voor de langdurige zorg in Nederland.

Stappenplan

In de module compressiehulpmiddelenzorg worden de stappen omschreven die een cliënt doorloopt bij een eerste verstrekking van compressiehulpmiddelen. Ook de stappen die worden doorlopen bij eventuele problemen bij het gebruik van de hulpmiddelen komen aan bod, net als de stappen die nodig zijn om andere compressiehulpmiddelen, aanvullende hulpmiddelen of accessoires te gaan gebruiken, inclusief de daarbij behorende zorg.

Functioneren cliënt centraal

In de module wordt uitgegaan van het functiegericht voorschrijven van compressiehulpmiddelen. Dat betekent dat in het proces van voorschrijven het functioneren van de cliënt centraal staat. Daarbij moet de compressiehulpmiddelenzorg cliëntgericht, doeltreffend, doelmatig en transparant zijn. Naast samen beslissen en functioneringsgericht voorschrijven zijn het bevorderen van het zelfmanagement van cliënten en stepped care belangrijke uitgangspunten bij het doorlopen van het proces.

Generiek Kwaliteitskader Hulpmiddelenzorg

De Module Compressiehulpmiddelenzorg valt onder het Generiek Kwaliteitskader Hulpmiddelenzorg dat zich richt op de keuze van hulpmiddelen in de thuissituatie, zoals opgenomen in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Het kwaliteitskader geeft handvatten voor het ontwikkelen van modulen voor gebruikers van specifieke categorieën hulpmiddelen. Op dit moment zijn er vijf modulen ontwikkeld: Module Continentie Hulpmiddelen, Module Stoma Hulpmiddelen, Module Diabetes Hulpmiddelen, Module Prothesezorg en recentelijk de Module Compressiehulpmiddelenzorg.

Net als de andere modulen die onder het Generiek Kwaliteitskader Hulpmiddelenzorg vallen is de Module Compressiehulpmiddelenzorg gebaseerd op de Procesbeschrijving Hulpmiddelenzorg van Nictiz en de Basisrichtlijn voor Functiegerichte Aanspraak hulpmiddelen (RiFA) van de CG-Raad.

De module is ontwikkeld door het Platform compressiehulpmiddelenzorg: een samenwerking tussen patiëntenvereniging, zorgverleners, leveranciers en zorgverzekeraars.  Om het volledige document te downloaden klik hier

Namens NVCZ waren Pieter Slob en Martien Vermolen, als bestuursleden, betrokken bij de ontwikkeling van deze module. Voor algemene vragen, neem contact op via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Algemene Ledenvergadering 27 oktober

28 oktober 2020

De Algemene Ledenvergadering heeft gisteren online plaatsgevonden met 33 deelnemers. De vergadering heeft het bestuur unaniem gekozen.

Bij de stemming voor het Beroepsprofiel waren 65 stemmen te verdelen waarvan 47 voor, 6 tegen en 12 onthoudingen. Daarmee is het Beroepsprofiel aangenomen en zal het vervolgtraject ingezet worden om het kwaliteitsregister te gaan optuigen.  Als de blauwdruk voor het kwaliteitsregister is geschreven, zal deze aangekondigd worden en in een algemene ledenvergadering voor stemming voorgelegd worden.

Het verslag van de ALV volgt.

Percentage continuiteitsbijdrage

11 juni 2020

Een aantal zorgverleners heeft van een aantal zorgverzekeraars de continuiteitsbijdrage binnen gekregen; gemiddeld ligt dit percentage rond de 62%.

Liggen uw ervaringen ook rond dit percentage?  Mocht u vragen hebben of dit met ons willen delen, dan horen wij dat graag via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Disclaimer | Copyright 2016 NVCZ.nl | Alle rechten voorbehouden | Website maakt gebruik van cookies